La Pointe by L'' Abri

Visitors to Canada’s Poisson Blanc local park can lease this wood cabin developed and constructed by Montreal architecture studio Atelier l’Abri , which has a triangular profile that takes hints from A-frame homes.

Called The Point, the shelter lies in the Poisson Blanc local park, a wildlife reserve approximately 120 kilometres North of Ottawa. The park is a popular location for fishing and outdoor camping, and a lot of visitors oversleep camping tents.

The compact wood structure is suggested to use a more comfy experience to visitors. Explained by the company as a “micro-shelter”, it is created to accommodate approximately 4 visitors.

It is sited near the park’s visitor centre, however just available by means of walkway –– the walking out to the cabin takes about 10 minutes, according to the designers. The separated cabin remains in a woody location ignoring Lac du Poisson Blanc, which is a big manufactured tank formed when the neighboring Rivière du Lièvre was dammed in 1928.

The roofing system’s high slope and angular building and construction make it stick out among its thick woody setting.

” With its triangular geometry, the shelter provides a reinterpretation of the famous A-frame popularised in North America in the 1950s,” stated Atelier l’Abri. “It was necessary for the designers to develop an easy, nearly sculptural structure that would supply nature-oriented and practical areas.”

The high roofing is outfitted in metal joint panels, a traditional option for the area’s environment. The outside cladding is cedar, and is planned to acquire a silvery patina as the structure ages.

The interior area consists of a single volume, with a kitchen space, living location, and table on the ground level, and a sleeping loft set down above that is suspended by steel rods.

In addition to the loft, the table can be reduced, to produce another bed that brings the overall variety of possible visitors as much as 4.

The design is kept as easy as possible, providing a rustic feel to the cabin. “The interior areas are very little and bathed in natural light,” stated the designers.

At the front of the cabin, a suspended easy chair awaits front of a floor-to-ceiling window, providing views of the close-by lake. “The centerpiece of the haven is the big bay window that provides undisturbed views of the forest and tank listed below,” stated the studio.

A wood-burning range inhabits a corner of the area, making the home livable year-round. Outdoors, part of the roofing that is too low to stand under develops a triangular nook for stacking fire wood.

Just outside the front door, there is a covered deck evaluated by vertical wood rods. “Leaning on the primary volume, the covered balcony ends up being the perfect location to continue to take pleasure in the outdoors when the temperature level is less beneficial,” stated Atelier l’Abri.

Atelier l’Abri is a Montreal-based architecture studio, however likewise holds a basic professional’s license. They utilized an internal group to construct the cabin, which provided more control over building and construction information and quality. According to the designers, among the primary difficulties was constructing on such a remote website.

Although the Point is the very first cabin-style lodging in the huge park, Atelier l’Abri is presently dealing with another comparable shelter close by, which will be bigger and accommodate a couple of additional visitors. Other jobs by the emerging studio consist of a house created for a carpenter to develop himself , and a total overhaul of a home in Montreal’s Plateau Mont-Royal area .

Photography is by Jack Jérôô me , unless otherwise suggested.

Project credits:

Team: Francis M Labrecque, Francis Pelletier, Jérôô me Codère

The post Atelier l’Abri draws from mid-century A-frame chalets for “sculptural” visitor home in Canada appeared initially on Dezeen .

Read more: dezeen.com