308 S Apartment by BLOCO Arquitetos

Brazilian studio Bloco Arquitetos has actually removed back an home in Brasília integrated in the 1960s and included clear glass to expose the existing cinder block exterior.

308 S apartment or condo lies in Brasília’s design superquadra, which is among the very first finished apartment or condo blocks of the city style strategy developed by designer Lucio Costa and landscape designer Burle Marx.

Since it was very first integrated in the 1960s the 154-square-metre, three-bedroom system has actually gone through a number of remodels that altered the house’s initial surfaces and products.

For this remodelling, Bloco Arquitetos focused on reconfiguring the design to open the primary living locations to the structure’s gridded exterior that manages air flow.

” The primary goal was to change a few of the walls and partitions by clear aspects and to straight link the brand-new dining-room, the kitchen area and the primary bed room’s personal bath to the structure’s naturally aerated exterior,” the studio stated.

This involved changing existing walls with a series of clear moving glass doors and partitions. They separate the kitchen area from the dining and living location and form a corridor leading the bed rooms. 2 of the bed rooms were likewise lowered in size to include the open-plan dining area.

The moving door is laid out with a black frame and topped with a set of rectangle-shaped windows that can turn to increase air flow within the area.

During the remodelling, the studio exposed parts of the initial concrete building and left numerous of the walls and beams bare. The used structures are coupled with brilliant white walls and wood floor covering boards cut in a range of sizes.

It likewise brought back numerous sets of mechanical metal blinds, which are initial to the house, and installed them along the back-facing windows.

A lattice-like wall with square cutouts forms the structure’s outside and covers throughout the front of the system where the cooking area and master restroom lie. The studio has actually placed a row of green plants in between the exterior and the interior wall structure.

In the all-white bathroom and kitchen the island and vanity counter are cut from Branco S ã o Paulo, a matte-finished granite that the studio has actually likewise utilized as floor covering.

Other information like the grey stone and white tiles covering the restroom walls are meant to reference normal Brasília architecture from the 70s and 1960s.

Bathroom vanities are built with plywood, while the other wood shelving systems and cabinets throughout the house are crafted with commercial MDF and completed with matte white paint.

A variety of furnishings pieces in the house were developed by Brazilian creatives.

Examples consist of the circular purple carpet in the living-room by designer Rodrigo Ohtake , the slender-framed armchairs produced by Jorge Zalszupin in the 1960s and the dining chairs and stools from Brazilian furnishings brand name Cremme .

Bloco Arquitetos established in 2008 is led by designers Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco. The studio has actually finished numerous property jobs in Brasília consisting of a home with a covered patio area supported by 10 concrete structures and a white home with angular volumes .

Photography is by Joana Fran ç a .

Project credits:

Architects: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco.Partners: Giovanni Cristofaro, Bárbara Neumann and Fernando Longhi.Specialist: Grid Engenharia

The post Bloco Arquitetos reconfigures 1960s Brasília apartment or condo with clear walls appeared initially on Dezeen .

Read more: dezeen.com