Apartment in Lavapié́ s by LeticiáSaa ́

Architect Leticia Saa ́ has actually woven historic functions such as exposed brickwork and wood pillars into the very little interior of this open-plan house in Madrid .

Located in Madrid’s Lavapiés area, the two-bedroom apartment or condo is spread out throughout the leading flooring of a three-storey domestic structure that goes back to 1900.

.

The home had actually been vacant for 35 years prior to its remodelling, which has actually been performed by regional designer Leticia Saa ́ .

.

Apartment in Lavapie ́ s by Leticia Saa ́

.

Its owners– a young couple– had actually formerly resided in a chaotic and small flat, so were eager for their brand-new house to feel big and large.

.

As an outcome, Saá has actually offered the 130-square-metre house a mostly open-plan design where the restrooms are the only entirely personal locations.

.

.

Social areas such as the living cooking area, space and house workplace lie on one half of the strategy, while the restrooms and bed rooms are on the other.

.

The 2 sides are connected by a corridor which twists around the structure’s stairwell and main yard.

.

 Apartment in Lavapie ́ s by Leticia Saa ́

.

To soften the look of the interior, which has actually been provided a minimalist fit-out, Saa ́ looked for to integrate a few of the structure’s initial peculiarities.

.

Time-worn brick walls, wood beams and pillars have actually been maintained, along with a brick fireplace. Surrounding surface areas have actually been refurbished with an easy coat of white paint.

.

 Apartment in Lavapie ́ s by Leticia Saa ́

.

” 
 To produce an area which exhibits calm and peacefulness inside the hustle of the city, we wished to utilize a warm however minimalist ornamental and furnishing design,” described Saá.

.

” 
 The architecture of the 1900s had an extremely strong effect in the historical city centre, so we wished to recuperate the structure methods of that duration and expose them in some parts of your home.”

.

.

To boost the sensation of the house being one big, constant area, Saá desired concrete floor covering to appear throughout the interior. This remains in exception of the living-room, where broad oak floorboards have actually been set up rather.

.

The modification of floor covering here is suggested to indicate a modification in the state of mind of the area.

.

” I wished to produce a natural and cosy environment andmake the living-room various from the remainder of the house, “Saá informed Dezeen.

.

.

The entryway corridor has actually been developed as transitional area in between the outdoors and within. A variety of houseplants being in one corner, and a little interior window has actually been stressed in a wall to produce the experience of a street or an outdoor patio.

.

.

The washbasin of the restroom has actually been put beyond its door, planned to function as a visual barrier in between the visitor quarters and the rest of the house.

.

” It was likewise put here since of the beautiful natural light which stumbles upon the window, “Saa ́ stated.

.

 Apartment in Lavapie ́ s by Leticia Saa ́

.

In the kitchen area, which lies in between the living and the hall space, Saá has actually continued the pared-back visual. The area includes handle-less plywood cabinets, a stainless-steel backsplash and a breakfast island with a white-steel frame.

.

A cardboard light by Dutch style studio Waarmakers hangs straight above.

.

” We think about [the cooking area] as an integrated component in your house,” included Saa ́,” That’s why the island has this light look, and just an induction cooker appears atop the counter.”

.

.

A mezzanine level that’s utilized as an additional visitor space or reading corner sits above the cooking area and is accessed through an action ladder.

.

An office and energy area are likewise situated opposite the cooking area.

.

.

Like Saá, lots of designers decide to keep historical components– White Arrow maintained ornate door frames and coving in its restoration of an apartment or condo in Berlin, while TAAB6 saved barrel-vaulted brick ceilings in its overhaul of a Barcelona townhouse.

.

Photography is by I ñ aki Domingo of IDC Studio.

.

The post Original beams and brickwork include heat to pared-back Madrid house appeared initially on Dezeen .

Read more: dezeen.com