Taverny Medical Centre by MAAJ Architectes

MAAJ Architectes positioned a cross-shaped yard for growing medical plants at the heart of a timber-framed health centre in the French town of Taverne.

The Taverny Medical Centre unites a number of formerly diverse health care centers under one roofing system.

Because of the hectic roadway next door MAAJ Architectes , chose to turn the structure inwards.

The strategy of the Taverny Medical Centre makes use of the ancient cloister typology typical in abbeys.

” In this peri-urban landscape, the goal was to establish an anchorage to the brand-new structure,” MAAJ Architectes co-founder Marc-Antonie Richard-Kowienski informed Dezeen.

” Thus the big plot was improved into a domestic landscape around the health centre.”

Four private metal pitched roofings with skylights sit at each corner of the centre’s square strategy

The cross-shaped main yard is covered by the centre’s primary flow location.

” The main patio area provides numerous benefits such as natural lighting for the entire structure,” stated the practice.

” It likewise acts as an open extension of the waiting spaces and serves as a sensory and intimate location where medical plants are grown, a pointer of the health and alleviative function of the centre.”

Waiting locations are nestled into each corner extending into the yard, and staircases placed along its north and south edges.

Treatment spaces are positioned around the boundary.

Its outside walls are infilled with wood sheets, with just little windows to lock out sound and views from the roadway.

A glazed area of the outside envelope marks the centre’s entryway, which is approached through a little landscaped garden that assists to produce a buffer in between it and the roadway.

Interiors are calm and pale, with exposed lumber in between the glazing, white ceilings and white balustrades of thin steel.

MAAJ Architectes was established in 2004 by Richard-Kowienski and Anne-Julie Martinon.

Norweigian practice Hille Melbye just recently made comparable usage of the yard typology for a psychiatric centre in Oslo , with garden areas that are planned to function as an extension of the treatment happening within.

Photography is by Franç̧ ois-Xavier Da Cunha Leal.

The post Timber health centre surrounds yard of medical plants appeared initially on Dezeen .

Read more: dezeen.com